Det er et ordtak som sier: “Penger kjøper ikke lykke.” Hvis du er en fotballklubbeier med det største budsjettet på markedet, kan du kjøpe de beste spillerne. Det kan gjøre deg glad. Hvis disse spillerne ikke ga deg god fortjeneste, ville det ikke gjort deg lykkelig? Ikke hvis du er milliardær. Hva er millioner sammenlignet med milliarder?

Med en nettoverdi på $10, $20 eller $30 milliarder, bør du investere penger og mye av tiden din i noe som kan gi deg fortjeneste over årene på ikke mer enn flere hundre millioner eller tap av samme verdi? Hvordan kunne du bruke en milliard i utgangspunktet?

Du kjøper de dyreste bilene, husene, yachter, fly. All den luksusen har fortsatt ikke lov til å overstige 1 milliard dollar. Moro blant maskiner, butlere og ansatte kan få deg til å føle deg som en trist konge fra eventyr. Det må være mer menneskelig glede.

Du kjøper et medielys, står i søkelyset der alle ser på, du flytter folkemengder på titusenvis av mennesker rundt på stadion som om de var dukker og du er en trådtrekker. Du bygger din egen fantasiverden.

Du skaper overskrifter ved å være en superbruker i den mest sette sportsligaen i verden. Ja, du kan kjøpe deg en toppfotballklubb og det vil ikke koste deg mer enn en milliard eller så! Du vil bli en fantasy-fotballsjef i sanntid.

Fantasy Football Manager er et simuleringsdataspill for fotballadministrasjon som først ble utgitt på 1980-tallet, der du er daglig leder for ditt eget fantasy-fotballlag. I dag tilbyr de fleste populære sportsnettstedene besøkende en sjanse til å spille Fantasy Football League Management-spillet.

I sanntidsverdenen ble Chelsea FC kjøpt av en milliardær i juni 2003. Siden den gang har klubben vært vitne til rekordstore tap. Milliardærens engasjement med Chelsea beskrives av Wikipedia som «å ha forstyrret fotballoverføringsmarkedet over hele Europa». Hans formue gjør det ofte mulig for klubben å kjøpe spillere nesten etter eget ønske (ofte til ublu priser) uten hensyn til klubbens økonomiske resultater.

Hvordan påvirker dette fotballens virkelighet? 

Fotball blir en sub-real simulering av sin egen virkelighet. Med et ubegrenset budsjett vil ikke en klubbeiers fotballkunnskap, arbeid og ferdigheter påvirke hans/hennes forretningssuksess; milliardæren kan fortsette å hente inn dyre spillere og sparke hovedtrenere som han/hun vil.

Selv om klubben lider de største økonomiske tapene i fotballens historie, vil ikke klubben gå konkurs da milliardæren vil legge til hundrevis av millioner mer ettersom fotballklubbens budsjett ikke er avhengig av fotballprestasjonene.

Hvordan påvirker dette fotballspillet? 

Det ser ikke ut til å være mye sportsånd for en klubb å kjøpe spillere i verdensklasse (så mye at halvparten vil være reservespillere), mens mange andre klubber ikke har råd til å betale en eller to slike spillere for førstelaget sitt.

Skjønnheten i spillet lider også. På to og et halvt år vant José Mourinho to ligatitler med den portugisiske FC Porto-treneren Jose Mourinho, inkludert European Champions League-tittelen i mai 2004 ved å eliminere klubber med mye større budsjetter. Mourinho, kåret til den beste treneren i verden i 2004, ble hentet til Chelsea noen måneder senere.

På bare 3 år klarte han å vinne 2 ligatitler, inkludert det første klubbmesterskapet på 50 år, 1 FA-cup og 2 Carling-cuper, samtidig som han satte flere Premier League-rekorder. Hos Chelsea gjorde Mourinho mer enn bare å kjøpe verdensfotballsuperstjerner slik Real Madrid CF gjorde på den tiden; han tilbød kontrakter til spillere som ville utvikle seg til noen av verdens beste lagspillere som spiller for Chelsea.

Chelsea som suveren hersker over de engelske fotballbanene og et perfekt fotballag var som om det ikke ga nok spenning for milliardæreieren av klubben. Etter å ha vunnet påfølgende titler, signerte Chelsea to store fotballsuperstjerner, Shevchenko (for en britisk rekordovergangssum) og Ballack, som begge ikke samsvarte med Mourinhos konsept for lagspill.

Det var starten på en stor fotballtankegang i Chelsea, med Mourinho som ble sparket som den mest suksessrike hovedtreneren i klubbens historie i årene med suksess. Som tilskuer, spiller eller hovedtrener, velkommen til Fantasy Football Manager i sanntid!

Recommended Posts